Jong erfgoed

Een villatuin en stads- of dorpstuin zijn veelal kleinere groenobjecten, maar kunnen toch een fraai juweeltje zijn, veelal jong erfgoed uit de 20e eeuw, in Gemengde, Nieuw-architectonische of Functionalistische stijl. Ook hier is waardestelling en instandhouding heel belangrijk. Soms zie je nog symmetrische patronen die opgaan in de vormgeving van de villa of tref je een oud gemetseld muurtje of resten van een waterbassin aan. Prachtig om deze aspecten in stand te houden of te herstellen. Eventueel in combinatie met nieuwe vormgeving of sturen in het onderhoud passend bij de plek.


Reijm Hoveniers adviseert en helpt mee om waardevolle plekken die destijds onder architectuur aangelegd zijn en de moeite waard zijn om op te knappen in stand te houden. Zodat deze prachtige juweeltjes ook in de toekomst een plek weten te behouden binnen de tuinarchitectuur.

Een oude dorpstuin met gemetselde stapelblokken, een betonnen vijver met grindtegels die iets over de rand steken, een verdiept terrasje omkaderd met vergane spoorbielzen en weelderige beplanting? Grote kans dat het gaat om een aanleg uit de jaren ‘60/’70 de tijd waarin de ideeën van Mien Ruys van grote invloed waren op de tuinaanleg. Ook dit is inmiddels groen erfgoed, maar loopt grote kans om vervangen te worden door Ceramische tegels en basaltsplit.


Reijm Hoveniers is lid van de Vereniging van Erfgoedhoveniers

Het initiatief van de erfgoedhoveniers wordt gesteund door: