Waar verleden en eigentijdse wensen samenkomen

De eetbare tuin

Een boomgaard of moestuin is meestal een onderdeel van een particulier erf of ook wel bij een buitenplaats of kasteel. Een combinatie van fruit en moestuin komt ook voor, dan meestal in de vorm van klein- of leifruit. Een nutstuin kan zijn voor kleinschalig eigen gebruik of bij grote moestuinen voor verkoop of gebruik in een restaurant. Vroeger was de aanwezigheid van een groenten en fruit pure noodzaak om te overleven. Vruchten en bloemen werden ook wel gekweekt om te pronken. Veel groenten en fruitrassen zijn in onbruik geraakt.

​​​​​​​Nu met de vele aandacht voor eetbare tuin worden allerlei oude rassen weer opnieuw gekweekt. Reijm Hoveniers kan sturing geven in opzet en aanleg van de moestuin, is ervaren in het snoeien en opkweken van hoogstam en leifruitbomen. Dit vergt specifieke kennis van te gebruiken soorten, de bodem, snoeimethoden, bemesting en bindtechnieken.

Ook veel oude fruitrassen worden opnieuw gekweekt, een goede ontwikkeling om te voorkomen dat deze soorten verdwijnen. ​​​​​​​

Reijm Hoveniers is lid van de Vereniging van Erfgoedhoveniers

Het initiatief van de erfgoedhoveniers wordt gesteund door: