Reijm hoveniers is
kiwa gecertificeerd
erfgoed specialist
​​​​​​​

Als gecertificeerd erfgoedspecialist garandeert Reijm Hoveniers de hoogste normen voor de zorg en het behoud van groen erfgoed, zoals vastgesteld door het Kiwa-keurmerk en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Reijm hoveniers is in bezit van het certificaat BRL ERM 6000 'Groen Erfgoed' en URL6010 'Hovenierswerk in groenerfgoed'.


​​​​​​​

reijm hoveniers kiwa gecertificeerd

BRL ERM 6000 “Groen Erfgoed”

URL 6010 “Hovenierswerk in groen erfgoed”het behoud en beheer in 3 stappen

Ontdek hoe groen erfgoed wordt behouden door een doordachte aanpak in drie essentiële stappen.


1.

Technisch Tuinhistorisch Onderzoek

Om historische tuinen en parken adequaat te behouden, begint alles met een goed onderzoek van hun geschiedenis en ontwikkeling. Een technisch tuinhistorisch onderzoek neemt ons mee op een reis door de tijd, vanaf de oorspronkelijke aanleg tot aan eventuele latere wijzigingen. Door oude kaarten, archiefstukken, foto's en mondelinge overleveringen te bestuderen, kunnen we de historische gelaagdheid van het groen erfgoed begrijpen. Dit onderzoek helpt niet alleen bij het identificeren van waardevolle elementen, maar vormt ook de basis voor toekomstige restauratie- en beheermaatregelen.


2.

Instandhoudingsplan

Een instandhoudingsplan is de leidraad voor het behoud en beheer van groen erfgoed op lange termijn. Dit plan omvat een gedetailleerde beschrijving van het terrein, analyses van de huidige staat en sterke/zwakke punten, evenals een beheervisie en onderhoudsplan. Op basis van het technisch tuinhistorisch onderzoek en andere relevante onderzoeken, biedt het instandhoudingsplan richtlijnen voor het behoud van de cultuurhistorische waarden van het erfgoed, met oog voor zowel de fysieke als historische kenmerken.


3.

Onderhoud van Groen Erfgoed

Het onderhoud van groen erfgoed is gericht op het behouden van de historische uitstraling en de levensvatbaarheid van de groenaanleg op lange termijn. Dit vereist niet alleen inzicht in de historische aanleg, maar ook een doordachte planning en uitvoering van beheerwerkzaamheden. Een goed beheerplan, opgesteld met betrokkenheid van erfgoedspecialisten en opdrachtgevers, vormt de basis voor het onderhoudsproces, waarbij vakbekwame erfgoedhoveniers en andere betrokkenen samenwerken om de visie voor het behoud van groen erfgoed te realiseren.

Door als vakgroep hierin kennis te delen en samen te werken hebben we de kennis voor elke bijzondere plek paraat. De liefde voor het vak en groen erfgoed is daarbij de drijfveer.​​​​​​​

Reijm Hoveniers is lid van de Vereniging van Erfgoedhoveniers

Het initiatief van de erfgoedhoveniers wordt gesteund door: